fbpx
Ga naar de inhoud

Parket met vloerverwarming

Veelgestelde vragen en antwoorden

Heb je een vraag over parket en vloerverwarming?

Parket op vloerverwarming? Wij leggen het al jaren probleemloos in woningen, appartementen en zakelijke panden. Mits goed aangelegd is vloerverwarming juist een ideale combinatie met een authentieke houten vloer. En toch krijgen we in de showroom nog heel veel kritische vragen. Omdat vloerverwarming steeds meer de norm wordt, tijd voor wat heldere antwoorden.

Kan parket eigenlijk wel tegen vloerverwarming?

Het antwoord heb ik al gegeven: ja, wij hebben al tientallen jaren ervaring met parket en vloerverwarming. Wij gebruiken natuurlijk niet zomaar het eerste het beste materiaal: het parket moet op de juiste wijze zijn samengesteld. De gelaagde vloerdelen die wij plaatsen, zorgen voor grotere stabiliteit dan massief hout. De levensduur is wel hetzelfde! Ook geldt een maximale dikte van de delen, en tot slot, eigenlijk de allerbelangrijkste eis, het hout moet op de juiste wijze gedroogd zijn.

Is er verlies van rendement bij parket en vloerverwarming?

Hier zijn de meningen over verdeeld, omdat je de isolerende eigenschappen van hout van twee kanten kunt benaderen. Warmte gaat langzamer door een houten vloer heen, maar het hout zal ook veel langer behaaglijk aan blijven voelen vanwege de isolerende eigenschappen. Wat meespeelt is dat een houten vloer bij dezelfde oppervlaktetemperatuur veel warmer en behaaglijker aanvoelt dan een stenen of keramieken vloer. Je warmtebehoefte bij parket is dus lager.

Welk type vloerverwarming kan onder parket?

In principe zijn alle systemen geschikt: nat of droog (elektrisch), hoge of lage temperatuur, met of zonder vloerkoeling, bij- of hoofdverwarming. Wel moet elk systeem geïnstalleerd worden conform de eisen van de fabrikant voor houten vloeren. In het gewijzigde Bouwbesluit van 1995 is de vereiste energieprestatie van woningen sterk verbeterd. Door de uitstekende isolatie wordt nu een veel hoger rendement gehaald op vloerverwarming, dus ook met houten vloeren.

Hoe gebruik ik mijn vloerverwarming?

Een houten vloer voelt zich prettig bij een constante temperatuur. Ook voor de lijmverbindingen is het beter als de vloer niet aan te grote schommelingen wordt blootgesteld. In moderne woningen gebeurt dat niet. Door de hoge isolatiewaarden is er ’s-nachts relatief weinig warmteverlies. Dat is ook vanwege het rendement: ongeacht het type vloerafwerking, kost het meer energie om een ruimte van 16 graden weer op 21 te krijgen dan het de hele nacht op 21 graden te houden.

Kunnen alle houtsoorten op vloerverwarming?

Heel veel houtsoorten zijn mogelijk, mits op de juiste wijze geproduceerd. Bij het drogen moet rekening gehouden zijn met de toepassing van vloerverwarming, én met het lastige Nederlandse klimaat: vochtige zomers (hoge luchtvochtigheid) en droge winters (lage luchtvochtigheid). Europees eiken (Frankrijk, Duitsland, Balkan) is heel geschikt voor vloerverwarming en komt het meest voor. Nerveuzere houtsoorten, zoals beuken en maple, zijn minder of geheel niet geschikt.

Zijn er nog andere dingen waar ik op moet letten bij parket en vloerverwarming?

Relatieve luchtvochtigheid (RV)! Droge lucht is niet alleen slecht voor je vloer (scheuren, naden), maar ook slecht voor je luchtwegen, je huid droogt uit en je ogen gaan tranen. Zelfs kasten kraken en (af)timmerwerk scheurt. Heb je een warmte terugwin-systeem? Alhoewel ze schijnen te verbeteren, drogen veel systemen de lucht ernstig uit. Waar de RV minstens 40% zou moeten zijn, meten we soms minder dan 15% RV. Schaf dus een luchtvochtigheidsmeter aan en tref maatregelen.

Heb je zelf nog andere vragen over parket en vloerverwarming, die hier niet worden beantwoord? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak!

Zet de eerste stap naar jouw droominterieur

Maak hier direct een afspraak met een expert in onze showroom in Goes