Trend: reclaimed oud hout

Bart van den Dongen houdt van vakmanschap en van design. Hij laat zich graag inspireren door de jonge ontwerpers waar hij mee werkt in binnen- en buitenland. Zij maken de trends! Zoals de stoerste trend van het moment: reclaimed oud hout. Wil je meer inspirerende voorbeelden zien van hergebruikt hout in parket? Kijk dan vooral ook even rond op Barts Pinterest-board!

 

Doorleefde planken met een levensverhaal!

Sommige trends maken echt iets in je los. Reclaimed wood of oud hout is zo’n trend waar ik echt heel enthousiast van kan worden. Of het nu gaat om antieke houten vloerdelen of een partij stoere wagondelen, uiteindelijk wordt het eindresultaat altijd een unieke parketvloer met een uitgesproken sfeer en karakter. Bij reclaimed oud hout is geen plank hetzelfde, en maken butsen, krassen en uitgesleten stukken de ‘nieuwe’ parketvloer juist bijzonder. Doorleefde houten planken met een levensverhaal!

Soms vragen opdrachtgevers om die reden juist om reclaimed oud hout in moderne, nieuw gebouwde woonhuizen of bedrijfspanden. Het kan in een strakke omgeving heel gaaf zijn, in combinatie met glas, beton en staal. In zo’n setting is het ook schitterend als het oude hout wordt doorgetrokken in het interieur. In wanden, meubels of zelfs in (de afwerking van) constructieve delen. Waanzinnig inspirerend om hiervoor door loodsen vol reclaimed oud hout te struinen.

Toch is voor mij persoonlijk de renovatie van een historisch oud pand of landgoed misschien nog wel specialer, zoals de renovatie van het beroemde Slot Oostende. Of de antieke houten vloer die we gaan leveren voor een monumentaal landgoed in Gelderland. Dan praat je over een bestaande ambiance met heel veel karakter, waarbij niet zomaar elke reclaimed oud houten vloer volstaat. Het parket moet dan echt passen in het oorspronkelijke tijd- en sfeerbeeld.

Reclaimed oud hout heeft bij historische panden een natuurlijke voorsprong op nieuwe klassieke parketvloeren. Maar let wel, er is veel kwaliteitsverschil in het aanbod. Afhankelijk van de condities van het hout of de herkomst, kan hergebruikt hout best nog ‘werken’. Daarom is het ontzettend belangrijk om alleen te werken met partijen die reclaimed out hout verwerken tot vlakke, door en door gedroogde planken. Hoe authentiek ook, de parketvloer zelf moet wel strak liggen.

Overigens ben ik nog helemaal niet toegekomen aan de ecologische motivatie achter mijn enthousiasme. Want die is er zeker ook. Bij een reclaimed oud houten vloer geef je een mooi kwaliteitsproduct een tweede leven, wat het een duurzaam en verantwoord alternatief maakt!

Wil je zelf zien waarom ik zo enthousiast word van reclaimed oud houten vloeren? Kijk maar eens op de site van Heywood, onze partner op het gebied van dit soort oude houten vloeren met karakter. Mijn persoonlijke selectie vind je op mijn inspiratieboard op Pinterest!

HeywoodHeywood collectie reclaimed out hout

Bart

handtekening-bart