Trend 2016: patroontegels in parket

Bart van den Dongen houdt van vakmanschap en van design. Hij laat zich graag inspireren door de jonge ontwerpers waar hij mee werkt in binnen- en buitenland. Zij maken de trends! Zoals deze wel heel opvallende: de terugkeer van de ingelegde patroontegel in parket. Wil je meer inspirerende voorbeelden zien van patroontegels in parket? Kijk dan vooral ook even rond op Barts Pinterest-board!

Helemaal hip: de patroontegel in parket!

Een van de meest opvallende trends bij de toonaangevende interieur designers van het moment, is de terugkeer van de patroontegel en patroonvloeren in parket. Noem het retro, noem het vintage. Opvallend is het zeker. Zelfs de mozaïek patroontegels uit de jaren zestig tot tachtig van de vorige eeuw – die wij enkele jaren geleden nog als ondervloer gebruikten – zijn bij de grote designers nu weer hartstikke hip.

Bij alle grote projecten – of het nu gaat om de nieuwe Hermès in Seoul of Chopard in Zürich; wij zien de patroontegels en patroonvloeren overal weer opduiken. In alle vormen, soorten en maten eigenlijk. Het mag duidelijk weer ouderwetse luxe uitstralen. De klasse van een patroon in parket is natuurlijk ook onmiskenbaar, dat voelt iedereen. Vooraf ingelegde patroontegels in meerdere kleuren of soorten hout geven een bepaalde diepte aan een vloer. Je ziet het niet voor niets aan boord van alle luxe megajachten. Daar is deze trend nooit weggeweest.

Waarom was de patroontegel bij ons dan zo lang uit beeld? Je smaak verandert mee in de tijd. Eigenlijk is het wel grappig. De patroontegels die jarenlang schuin achter de kast stonden, staan nu inderdaad weer prominent in de showroom. Eerst kwamen deze parketvloeren alleen bij heel klassieke woningen tevoorschijn, nu komt het op tafel bij mensen met nieuwbouw en een strakke smaak. Beter eigenlijk: een parketvloer met patroon geeft karakter maar eist wel aandacht op. Een minimalistische inrichting laat meubels én vloer tot hun recht komen.

Er zijn sinds de vorige eeuw trouwens wel nieuwe patroontegels bij gekomen. Dat zie je met name op de prestigieuze interieurprojecten van de grotere designers, waar parketvloeren, eigenlijk patroonvloeren, op maat worden getekend voor de ruimte. Prachtige projecten waar voor ons veel uitdaging in zit. Toch is het eigenlijk net zo spannend als mensen voor hun parket thuis weer kiezen voor patroontegels of een patronvloer. Nu gebeurt dat vooral nog in de ‘Grachtengordel’ als er een designer wordt ingehuurd, maar je ziet de voorbeelden ook steeds meer voorbij komen op social media.

Helemaal hip: bekijk deze schitterende voorbeelden maar eens!

schermafbeelding-2016-10-04-om-12-18-10

Bart

handtekening-bart