Blog – Fierloos architecten


Als ondernemers onder elkaar heb je al snel een klik. Als dat wat je doet ook nog in elkaars verlengde ligt en je werkt voor dezelfde doelgroep dan begrijp je elkaar helemaal. Dat is overigens nog geen garantie dat je het persoonlijk goed kunt vinden of dat je ‘klikt’ op de dingen die je belangrijk vindt. Als dat wel zo is, en je realiseert je dat je allebei je bedrijf op ‘oude’ waarden wilt bouwen…. dan besef je ook dat een opdracht van de ander echt wat zegt over waardering van kwaliteit.

Geraffineerd eenvoudige vormen in spannende contrasten, die zowel vorm als materiaal laten spreken. Dat is wat ik direct herken in de ontwerpen van de architect Martin Fierloos. Hoe verschillend de opdrachten ook kunnen zijn – een schouwburg is heel wat anders dan een villa of een appartementengebouw – je ziet het als het ‘een Fierloos’ is. Dat is kwaliteit die je gewoon herkent. Dat was al zo toen het architectenbureau nog van zijn vader was en dat is het nog steeds.

Overigens schept ook dat ergens ook een band natuurlijk, dat we de tweede generatie Fierloos en Van den Dongen zijn. De vloeren in Martins ouderlijk huis werden al gelegd door Van den Dongen Parket toen ik nog op school zat en niet eens wist of ik ooit in het familiebedrijf zou rollen. En als aan mijn vader werd gevraagd of hij nog een goede architect kende, was het lijntje naar Fierloos snel gelegd. Bijzonder dat dat dat lijntje er tientallen jaren later dus blijkbaar nog steeds ligt.


Andere karakters en andere tijden  zorgen

voor een heel andere focus in het bedrijf.

Bijzonder dat je toch weer bij elkaar uitkomt.

 

En toch, hoeveel we ‘genetisch’ ook hebben meegekregen, ik denk dat we toch ook allebei heel anders zijn dan onze vaders. Andere karakters en andere tijden die zorgen voor een heel andere focus in het bedrijf. Bijzonder dat je dan toch weer bij elkaar uitkomt. Omdat je de uitdaging herkent in de ander, de ambitie om altijd kwaliteit te leveren. Omdat je ook onder druk zorgvuldig met je klanten en personeel wilt omgaan. Succes krijgt dan ook een diepere lading.

Succes heb je natuurlijk niet helemaal zelf in de hand, het is ook een kwestie van de wind mee hebben. Maar als het komt, gun je het elkaar dan ook echt, als ondernemer en mens. Omdat je van elkaar weet hoe hard je ervoor werkt en wat je investeert. Dat geldt uiteraard ook voor andere ondernemers om me heen. Want gelukkig zijn er meer ‘Martins’ en ‘Barten’ die ook vasthouden aan ‘oude’ waarden en ervan overtuigd zijn dat kwaliteit het op termijn altijd wint.

Toen Martin me vroeg of ik het maatwerk interieur van zijn nieuwe kantoor wilde verzorgen, voelde dat als een serieus compliment. Omdat ik weet dat hij, evenmin als ik, een opdracht zou verlenen alleen om de relatie. Als mensen mij vragen naar een goede architect, dan is Martin ook de eerste waar ik aan denk. Vanzelfsprekend. Omdat hij goed is in zijn vak. Daarom: Martin, dubbel bedankt voor de mooie opdracht!

Bart

 

P.s. bekijk hier de foto’s van het nieuwe kantoor van Fierloos architecten