Blog – zo staat het nou met mijn plannen

Update van een uitdaging-junky zonder geduld

‘Hé Bart, hoe staat het nou met je bedrijf?’ Voordat ik kan antwoorden komt de volgende: ‘Joh Bart, ik hoor al zo lang niks?’ Ik heb het natuurlijk over mezelf afgeroepen, door in mijn enthousiasme in het begin mijn plannen met de hele wereld te delen. Als die plannen dan nog realiteit moeten worden, ja, dan ga je… Ik heb daarom de laatste maanden even bewust wat gas teruggenomen tot het juiste moment zou komen. Want na het enthousiasme volgt de echte uitdaging: geduld.

Een jaar of twee geleden begon het te kriebelen. Als je net begint heb je nog heel wat te bewijzen. Maar je groeit mee, de uitdagingen groeien met je mee. Een extreem veeleisend project op een luxe jacht. Een hotel waar je in alle kamers samen 3.500m2 vloer moet leggen (en dat terwijl er nog veel meer onderaannemers bezig zijn). Je vliegt heel de wereld over… Dat is even cool. En natuurlijk ben ik er trots op. Maar de uitdaging gaat op den duur ook daar weer vanaf.

En dan kom je na verloop van tijd toch weer op een punt dat je je af gaat vragen waar je de volgende uitdaging moet zoeken. Nog grotere opdrachten, nog luxere uitvoering, nog veeleisendere projecten? Of moet je de uitdaging zoeken in je bedrijfsresultaat – door nog meer te sturen op marge (want op exclusieve ingelegde patronen loop je natuurlijk ook snel leeg op uren). Als ondernemer blijft die uitdaging altijd, maar of je daar nu nieuwe energie van krijgt..?

En toen kwam de interieurbouw op mijn pad. Met mijn passie voor hout als drijver, mijn ervaring als projectmanager als basis en tegelijkertijd een vak wat ik me nog helemaal eigen moest maken. Geweldig! Dit voegde letterlijk en figuurlijk een dimensie toe aan mijn werk. In die tijd heb ik nogal vrijuit over mijn plannen verteld. Ik dacht dat ik mijn uitdaging gevonden had, maar toen kwam de allergrootste: geduld.

Want we hebben de gebruikelijk hobbels moeten nemen, en de uiteindelijke uitvoering is natuurlijk anders dan toen het plan was. Ik heb af moeten wachten welke richting het op zou gaan. Maar we hebben doorgepakt en inmiddels al de nodige fantastische projecten gedaan! Elke keer een unieke uitdaging om de perfecte keuken, kast of meubilair te ontwerpen voor die ene opdrachtgever in die ene specifieke ruimte.

‘Maar waarom dan niet eerder naar buiten hiermee?’ is een vraag die ik ook wel meer krijg. Dat heeft dan weer te maken met een aantal praktische uitdagingen. Die hebben we overigens de komende maanden nog wel een paar te gaan. De juiste mensen aantrekken om de groei aan te kunnen, onze nieuwe werkplaats inrichten en straks onze mooie showroom verplaatsen… Het antwoord op de vraag waarom nu dan wel is heel simpel: onze nieuwe machines komen binnen!

Vanaf nu kunnen we maatwerk interieurs produceren op het hoogste niveau. Dus kom maar op met die exclusieve toonbank, onmogelijke inbouwkast of waanzinnige keuken op maat…. deze uitdaging-junky is er klaar voor! En ondertussen probeer ik nog even geduld op te brengen…