Blog – mijn plannen deel 2

Dus, ja, gewoon op eigen houtje.

Dan denk je dat je met een blog de vragen voor bent. Nou, niet dus. Want de volgende vraag waar iedereen mee komt is natuurlijk: “Maar hoezo zijn je plannen dan veranderd?” Na mijn vorige blog dus maar een korte toelichting op de vraag die blijkbaar nog bij mensen leeft: “Ga je nou iets overnemen, Bart, of ga je het helemaal zelf doen?” Dat laatste dus: van den Dongen doet vanaf nu parket én maatwerk interieurs. Dus ja, gewoon op eigen houtje.

Vooropgesteld dat ik alle positieve en enthousiaste reacties echt super vind, vind ik het antwoord op deze laatste vraag ergens wel lastig. De reden dat ik vandaag sta waar ik sta, heeft namelijk alles te maken met het bedrijf dat ik na lang wikken en wegen toch besloten heb niet over te nemen. Zonder de ervaring die ik daar heb opgedaan, de kennis die ze open met me hebben gedeeld en het vertrouwen dat ik er heb gekregen, zou ik nu niet met hetzelfde vertrouwen deze stap zetten. Ik heb er, kortom, een prima tijd gehad. Bij een gedreven club vakmensen.

Ik vind het eerlijk gezegd niet zo nodig om in te gaan op de redenen waarom ik niet kies voor een overname. Ik leg liever uit waarom ik uiteindelijk zelf iets wil opbouwen. En dat zit in mijzelf. Het is de grootste uitdaging die ik tot nu toe als ondernemer ben aangegaan. Dan wil je – wil ik in elk geval – toch je eigen beslissingen nemen. Alleen verantwoordelijk zijn voor je eigen keuzes, ook de foute. Die ga ik ongetwijfeld nog maken, maar ik zal mezelf niet kunnen verwijten dat ik het niet met ziel en zaligheid heb gedaan.

Deze beslissing ligt overigens al een hele tijd achter me. Want het klinkt misschien wel stoer: er hebben nog maanden gezeten tussen me realiseren dat dit was wat ik echt wilde, en een concreet bedrijfsplan met handtekeningen onder de financiering en machines in bestelling. Maanden waarin de plannen op detailniveau misschien wel twintig keer zijn veranderd. En weer veranderd. En door kritische vragen van de juiste mensen om me heen weer terug veranderd (degenen waar het om gaat, weten wel wie). Spannende maanden, en druk ook trouwens.

Ook met onze parketprojecten was het ondertussen drukker dan ooit. Sterker nog: om het allemaal aan te kunnen, heb ik flink wat tijd zelf op mijn knieën gezeten. Aan de andere kant heeft ook dat me wel geholpen. Om mezelf niet steeds gek te maken met nieuwe ideeën. Want daar ben ik op eigen houtje ook heel goed in…