Blog – en hij leefde nog lang en gelukkig

GEEN SPROOKJE...

Onze parketteurs leggen niet alleen nieuwe vloeren. We maken minstens zoveel uren met het renoveren van onze oude vloeren. Een professioneel bijgehouden vloer kan immers een leven lang mee gaan. Of langer. Daarvoor is schuren, reinigen en opnieuw in de olie of lak zetten wel af en toe nodig. Voor mij persoonlijk hoeft dat niet te betekenen dat je elk putje en krasje in het hout herstelt. Wat is er mooier dan te zien dat erop geleefd is? Het is hout: het leeft!

De buts waar de televisie op de grond viel bij de verhuizing. De brandpunt van opa’s sigaar (toen we met feestjes nog in huis rookten!). De subtiele, inmiddels bijna vervaagde verkleuring waar de box heeft gestaan toen de kinderen klein waren. Je kunt je eraan ergeren, je kunt het ook lezen als een stukje familiegeschiedenis. Je parketvloer is een natuurproduct dat leeft, en door de jaren heen met jou en je gezin meeleeft. Ook je vloer moet soms incasseren, maar dat maakt hem wat mij betreft eigenlijk alleen maar stoerder en authentieker. Daar kan toch geen onpersoonlijke pvc-vloer of tegelvloer tegenop?

Nou kan ik aan de andere kant ook echt genieten van een pas opgeschuurde parketvloer, die weer ‘strak in de lak’ zit. Want ik zeg – voor alle duidelijkheid – niet dat je je vloer moet verwaarlozen. Een lelijke kale vloer is gewoon een lelijke kale vloer. En het is zeker niet bevorderlijk voor de levensduur van je vloer als de beschermlaag niet goed onderhouden wordt. Je vloer professioneel schuren is letterlijk van levensbelang. Het is overigens ook echt een vak apart. Een serieuze parketteur schuurt een mooie parketvloer met evenveel gevoel als hij de planken uitzoekt bij het leggen.

Parket krijgt weleens het verwijt niet duurzaam te zijn. Dat is dus pertinent onwaar en ook dat wil ik hier even rechtzetten. Nog afgezien van het feit dat bijna alle vloeren tegenwoordig van duurzaam Europees hardhout zijn, is het ook echt zo dat parket van alle vloertypen een van de langste levensduren kent. Denk aan de schitterende (eeuwenoude!) parketvloeren in Versailles! Nou is het misschien een sprookje om te denken dat jouw vloer over een paar honderd jaar nog net zo mooi is. Maar als je hem gewoon genoeg aandacht geeft, leeft ook jouw vloer nog lang en gelukkig.

schouwburg 1
Een prachtige schuurklus die we laatst mochten doen, was het podium in de schouwburg van Middelburg! De foto hieronder geeft je een vrij goede indruk van de omvang van deze klus maar ook van de schitterende kwaliteit van de vloer. Die mag ook een keer in de spotlights!

Bart

Lees ook mijn eerdere blogs:

Los op de keuken van Kees

Een visgraat leggen in Peru

• trend: reclaimed oud hout

• trend 2016: patroontegels in parket

De ins en outs van reclaimed oud hout