Blog – hoe kan dat nou?

DE INS & OUTS VAN RECLAIMED OUD HOUT

Wie mij volgt op social media en af en toe mijn blog leest, zal het niet ontgaan dat ik waanzinnig enthousiast kan praten over reclaimed oud hout. Maar bij praten hoort ook open staan voor kritische vragen, en ik krijg nog wel eens de vraag hoe dat nou kan: een strakke vloer leggen van krom en beschadigd oud hout (bekijk de foto’s hieronder!). De moeite waard om eens een blog aan te wagen.

Allereerst moet je weten welke planken worden gebruikt voor reclaimed oud hout. Deze planken worden gezaagd van speciaal geselecteerde hardhouten balken uit antieke schuren en wagondelen. Die er niet alleen doorleefd uitzien, maar het ook zijn! Hout gaat door weer en wind onvermijdelijk krimpen, uitzetten en verkleuren. Het vergrijst onder invloed van zonlicht, verkleurt door vocht, de kopse kant wordt donkerder en door roest, spijkers en nagels verkleurt de plank. Door gebruik ontstaan barsten, krassen en kieren en wordt het oppervlak ruiger. Dat is de charme van reclaimed oud hout.

Oud, krom en ongelijk hout kun je natuurlijk ook niet zomaar op je betonnen ondervloer leggen; geen plank zou immers gelijk liggen en je parketvloer zou tot in lengte van dagen blijven kraken. Daarom worden deze balken eerst tot rechte planken gezaagd en in de fabriek opgebouwd tot een ‘nieuwe’ parketvloer met een duoplank-systeem. Ze worden eerst tegen insecten behandeld, daarna heel goed nagedroogd en vervolgens op multiplex verlijmd. Zo ontstaat de beste stabiliteit die het mogelijk maakt een vloer van reclaimed oud hout net zo strak te leggen als een gloednieuwe parketvloer.

Uit de oorspronkelijke dikke balken worden overigens verschillende planken gezaagd: zogenaamde outsides (planken van de buitenkant) en insides (planken uit het binnenste van de balk). Je zou misschien denken dat de outsides de meeste tekening geven, maar dat is dus niet waar. De binnenkant is namelijk niet vergrijsd onder invloed van zonlicht en toont daardoor juist veel meer kleurverschil van zichzelf. Elke plank is anders en vertelt zijn eigen verhaal! Na het leggen van deze unieke vloeren behandel je dan ook minimaal om het karakter er zoveel mogelijk uit te laten komen.

Nieuwsgierig hoe dat eruit ziet? Een prachtig voorbeeld is het nieuwe bedrijfskantoor van Delta Marine Crewing Vlissingen, waar de doorleefde vloer, gemaakt van insides, een uniek en warm karakter geeft aan het moderne nieuwbouwpand op de kop van de haven. Bekijk de foto’s hieronder!

Bart

handtekening-bart

Lees ook mijn eerdere blogs:

Een visgraat leggen in Peru

• trend: reclaimed oud hout

• trend 2016: patroontegels in parket

De ins en outs van reclaimed oud hout