De in & outs van reclaimed oud hout

Na de insides nu de outsides...

Reclaimed oud hout, ik raak er niet snel over uitgepraat. In mijn vorige blog vertelde ik al iets over de twee soorten planken die worden gezaagd van de oude houten balken: de insides en de outsides. Afgelopen maand hebben we ons hart kunnen ophalen aan een indrukwekkend project op een boerderij-landgoed in Overijssel, waar gekozen werd voor outsides – niet alleen voor de vloeren maar ook de wanden.

In mijn vorige blog kon je beelden zien van reclaimed oud hout uit het binnenste van de balk, de zogenaamde insides. Bij het project van deze tweede blog werd gekozen voor de outsides, planken van de buitenkant. Het materiaal van de outsides is schitterend en ook heel fotogeniek door de grove textuur en structuur van het oppervlak (zie ook onderstaande close-ups!). Aan reclaimed oud hout hangt natuurlijk wel een prijskaartje, wat je kunt begrijpen bij zo’n unieke vloer, die tal van behandelingen en bewerkingen moet ondergaan voordat hij kan worden verwerkt.

Toch is het een feit dat je deze authentieke uitstraling nooit kunt bereiken met nieuwe planken die oud worden gemaakt. Ik heb het geprobeerd met prachtig verouderd eiken, maar niets kwam in de buurt. Dat moest de opdrachtgever van dit project ook concluderen. Na de nodige alternatieven te hebben afgekeurd bleek dat ook voor hem niets op kon tegen ‘the real deal’. De unieke charme van rustieke oude balken, met hun onvoorspelbare tekening door hier en daar roestverkleuringen, dan weer insectschade en natuurlijk de authentieke pen-en-gatverbindingen

De meterprijs tikt natuurlijk aan in een landgoedboerderij waar we uiteindelijk bijna 400 m2 parket hebben verwerkt. Er werd een kleine concessie gedaan in de gastenverblijven (verouderd eiken) en de ondergrondse fitnessruimte kreeg een merbau vloer. Maar in het gehele woongedeelte mochten we zowel vloeren als wanden bekleden met reclaimed oud hout. Het werken hieraan was waanzinnig, het resultaat is dat zeker ook. Zelden zo’n unieke match gezien tussen houtsoort, bewerking en de woning zelf. Dit is voor mij nou echt hout op zijn aller-, aller-, allermooist!

De foto’s hieronder geven je een vrij goede indruk van de uitstraling in deze unieke landgoedboerderij. Het is jammer dat je het bij kijken moet laten, want juist reclaimed oud hout nodigt zo ontzettend uit om aan te raken!

Bart

handtekening-bart

Lees ook mijn eerdere blogs:

Een visgraat leggen in Peru

• trend: reclaimed oud hout

• trend 2016: patroontegels in parket

Reclaimed oud hout: insides