BLOG – hout in de vingers?

Toen ik vorig jaar eindelijk de stap zette om voor maatwerk interieurbouw te gaan, had ik één ding niet zien aankomen: dat de grootste uitdaging in de planning zou zitten. De planning? Inderdaad. Ik had nagedacht over nieuwe klanten, nieuwe mensen, nieuwe machines… maar niet zien aankomen dat ik mezelf ooit tegen klanten zou horen zeggen dat ze langer dan twee maanden zouden moeten wachten tot er ruimte is. Ze begrijpen het gelukkig, maar het is natuurlijk niet wat je wilt.

Vorig jaar leek mijn grootste uitdaging erin te zitten een nog blanco planning gevuld te krijgen. De splinternieuwe machines moesten draaien, terwijl ik me heel goed realiseerde dat ik mezelf nog maar moest bewijzen in interieurbouw. Nu wil ik niet de illusie wekken dat dat allemaal vanzelf ging, maar ik kreeg wel van veel mensen het vertrouwen. En met het bijkomend effect dat het met parket ook drukker werd, zat ik al snel de ene offerteaanvraag na de andere uit te werken in de avonduren.

Offertes maken is spannend, zeker als je nog veel moet leren. Aanvoelen wat de klant wil, goed inschatten van uren en kosten… En dan afwachten: wordt een offerte opdracht? Maar achteraf werd het eigenlijk pas echt spannend toen we wel heel vaak ‘ja’ kregen. Niet dat we het werk niet aankunnen, maar wat is een redelijke termijn waarbinnen je kunt leveren? Dan maar sneller werken is voor ons geen optie: dat staat haaks op de tijd en de aandacht die we aan klanten willen geven.

 

Maar dat betekent ook dat je niet zomaar

meer ‘handjes’ aanneemt, we zijn op zoek

naar de mentaliteit die bij ons past.

 

Als iets voor ons voorop staat, is het dat. Daar is de naam Van den Dongen tenslotte op gebouwd en daar zijn we zuinig op. Maar dat betekent ook dat je niet zomaar meer ‘handjes’ aanneemt, we zijn op zoek naar mensen met de mentaliteit die bij ons past. En dan nog: een ervaren interieurbouwer, een all round montagemedewerker met ervaring in interieurbouw… zie ze maar te vinden. Ook parketteurs (die bij ons het vak mogen leren) nodigen we nog steeds uit te reageren op de vacature.

Misschien maken we het onszelf wel moeilijk door al in de vacature te zetten dat we de lat hoog leggen. Ik heb ook al eens gehoord dat iemand niet durfde te reageren daardoor. Aan de andere kant: willen we de werkomgeving kunnen bieden waarin iemand echt kan laten zien wat hij kan, dan moet dat wel. Er staat tegenover dat wij ook tijd en aandacht voor onze medewerkers hebben, dat we teamwork willen leveren en open staan voor verbeterpunten. Kwaliteit begint bij je mensen.

Met de luxe van een volle planning en klanten die het nog begrijpen ook, hoor je me niet klagen. En ik wil nogmaals uitspreken dat ik een fantastisch team heb staan, dat ondanks de drukte op de planning elke keer weer voor het beste resultaat gaat. Maar mocht je nog iemand kennen met hout in de vingers en kwaliteit tussen de oren? Pols gerust eens of er interesse is in een nieuwe uitdaging!

 

Bart