Blog – wij gaan voor nul!

Ben ik nou de enige die schrikt als ik lees dat nieuwbouwwoningen in 2018 met gemiddeld 21 opleverpunten werden opgeleverd? En dan zijn er zelfs gemeenten die uitschieten naar (gemiddeld!) 37 opleverpunten per woning… Wat gaat er mis bij die bedrijven, denk ik dan. Is er geen controle op het proces, ziet niemand dat het fout gaat? Zijn er nog jongens die het interesseert wat ze opleveren, medewerkers die zelf de verantwoordelijkheid nemen voor wat er gebeurt? Ik hoop het wel, want ik ga ze heel binnenkort nodig hebben!

 

Ik weet zeker dat ze er nog zijn…

 

Als je zelf bent opgegroeid met de hoge standaard die geldt binnen een bedrijf als Van den Dongen, is het ondenkbaar dat je een project oplevert dat niet goed is. Een plank die net niet paste, ging eruit. Niks afwerken met een latje, net niet pas is gewoon mis. Die mentaliteit neem je natuurlijk mee als je het bedrijf overneemt – en ook in de interieurbouw. Ik kon in het begin de verhalen van onze interieurbouwers niet geloven over de dingen die wel voorkwamen: centimeters te kort of te lang, of zelfs een heel kastje te veel… Nou neem ik aan dat die dingen ter plekke netjes werden opgelost. Maar toch.

 

“Als je maar niet denkt ‘ach, daar

komen we vast wel mee weg’.

Dat is de mentaliteit die zorgt voor

21 opleverpunten per woning.”

 

Het was een van de eerste dingen die ik mezelf voornam: onze machines moesten super nauwkeurig zijn en strak te programmeren om fouten te voorkomen. Mijn tweede voornemen: mensen aannemen die niet alleen hun vak verstaan, maar ook zelf op de rem trappen als het mis gaat. Fouten maken is menselijk, daar zal ik nooit wat van zeggen. Als je maar niet je schouders ophaalt, en denkt ‘ach, daar komen we vast wel mee weg’. Dat is de mentaliteit die zorgt voor 21 opleverpunten per woning. Die zorgt voor ontevreden klanten, medewerkers die niet meer trots zijn op wat ze maken. En het doet je naam geen goed natuurlijk.

Nu we bij Van den Dongen serieus doorpakken met interieurprojecten, merk ik dat ik niet meer overal tegelijk kan zijn. Heel frustrerend, maar ik moet me op de commercie richten. Daarbij is het wel een geruststellende gedachte dat Marnix met dezelfde scherpte in de calculaties en werkvoorbereiding zit. Dat Gylian in de uitvoering overal bovenop zit. Maar we kunnen nog wel wat zwaargewichten gebruiken. Meer mensen met verstand van het vak en oog voor de klant. Die in de werkplaats al meekijken, die fouten oplossen voordat de meubels naar de klant vertrekken. Die er met het hele team voor gaan zorgen dat op ons trackrecord nul opleverpunten blijven staan.

 

Weet je, als je zo’n bericht over opleverpunten op je in laat werken, kan het gevoel je zomaar bekruipen dat niemand zich meer druk maakt over echte kwaliteit. Gelukkig zie ik in mijn eigen bedrijf elke dag dat betrokkenheid nog steeds bestaat. Want met deze jongens en meiden, en deze mentaliteit ga ik het verschil maken in écht maatwerk interieur. Herken jij hierin en zoek je een nieuwe uitdaging? Je leest hier de vacature!

 

Bart